Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa Smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č. 1761/2005 – 100, č. 3069/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných v obehu pre konečného spotrebiteľa.
Obilniny obsahujúce lepok /t.j.pšenica,raž,jačmeň,ovos,špalda/ a výrobky z nich
Kôrovce a výrobky z nich
Vajcia a výrobky z nich
Ryby a výrobky z nich
Arašídy a výrobky z nich
Sója a výrobky zo sóje
Mlieko a výrobky z mlieka
Orechy a výrobky z nich
Zeler a výrobky z neho
Horčica a výrobky z nej
Sézamové semená a výrobky z nich
Oxid siričitý a siričitany /o koncentrácii viac ako 10mg/kg alebo 10mg/l, sušené ovocie, ovocné konzervy, výrobky zo zemiakov/